Leif Nilsson driver Kåseberga Lantbruk, en av landets största pumpaodlare. Foto: Elna-Maria Lundgren.

Bråda tider för en pumpaodlare

Kåseberga Lantbruk är en av Sveriges största pumpaodlare. Det började med att Leif Nilsson blev serverad Spagettipumpa på en fest för uppåt 30 år sedan. Det var gott och lite annorlunda och han började odla matpumpor lite på skoj för eget bruk. Så småningom insåg han att konkurrensen var liten och att pumpaodling kan vara lönsamt. Idag producerar gården 300 ton matpumpa och 1000 ton hallowenpumpa per år. Gården är certifierad enligt Sigills IP Frukt och Grönt, samt IP Arbetsvillkor.

För en pumpabonde är jorden det verkliga guldet, och på Kåseberga Lantbruk är man mycket sparsam med gödsel och växtskyddsmedel. Istället jobbar man aktivt med växtföljden.

– Vi har gått ihop några granngårdar och byter mark med varandra för att kunna odla i växtföljd, men samtidigt hålla uppe produktionen, berättar Leif Nilsson.

De odlar spannmål, raps, potatis, lök och pumpa i en fyraårig växtföljd och Leif Nilsson förklarar att favoritfältet för pumpaodlingen är det närmast den egna gården. Det har en perfekt jordmån, inte för lätt och inte för styv, och med riktigt bra näringsvärden. Det blir dessutom kortast möjliga transport från fält till lager där, vilket är bra i miljöarbetet.

– Vi sår det mesta direkt med precisionsmaskin och nästa år får alla pumpaplantor en egen gps-punkt. Då kan vi följa plantans utveckling in i minsta detalj, förklarar han.

De viktiga insekterna

Men utan pollinerande insekter är det ingen nytta med ny spännande teknik. Därför har Kåseberga Lantbruk sedan tio år tillbaka sått blommande kanter och fält intill odlingarna. 

– Vi är ju beroende av pollinerande insekter och jag måste säga att jag upplever att mängden insekter har ökat under den tiden, säger Leif Nilsson.

Det är ingen överraskning att pumpor kräver mycket vatten. Om det blir längre torrperioder är det därför viktigt att alla fält som man odlar pumpor på har tillgång till vatten. Men vanligtvis klarar pumpan av att suga upp tillräckligt med vatten ur marken själv.

– Vi granngårdar har gått ihop i en vattenförening, och har till och med en anställd som är ansvarig för det 60-tal brunnar vi har. Hon sköter uppföljning och dokumenteringen på vattenuttagen, säger Leif Nilsson.

Säsongsarbetskraft som återvänder

Just nu är det högsäsong på gården och skörden är väldigt arbetskraftsintensiv. Kåseberga Lantbruk har en trogen arbetsstyrka från Rumänien som kommer tillbaka år efter år, och tar dessutom med sig släkt och vänner som hjälper till vid skörden. För Leif Nilsson är det viktigt att personalen har schyssta arbetsvillkor och just därför är företaget certifierat enligt Sigills IP Arbetsvillkor. 

– Det är mycket handjobb, vi har en egen tvättlinje och uppåt 40 man som packar. En stor del av produktionen levereras till grossisten Grönsaksmästarna i Helsingborg – allt för så korta transporter som möjligt. Vikten är ändå i snitt 5 kilo per Halloween-pumpa. 

 

Säsongsarbetare från Rumänien återkommer varje år och hjälper till med skörden. Foto: Elna-Maria Lundgren.
Skördetider på Kåseberga Lantbruk. Foto: Elna-Maria Lundgren.

 

Fler köper matpumpor

Matpumpor blir allt mer poppis, i takt med att folk hittar fram till dem i butik. Leif Nilsson tror också att nysvenskar kan ha drivit på den trenden, då de är mer vana vid att tillaga pumpa.

Det är bra mat, pumpa har lång hållbarhet, är näringsrik och innehåller bland annat betakaroten, kalium och antioxidanter, avslutar han.

Visste du att:

… den största pumpan någonsin vägde 1,4 ton. Fröer till sådana pumpor är modifierade och det krävs massor av näring, vatten och extra värme för att komma upp i den tungviktsklassen. I Sverige har de största pumporna vägt uppåt 600 kilo.