IP-standarden – en kvalitetsstämpel

Sigill äger och utvecklar IP-standarden, Sveriges främsta oberoende standard för certifiering av hållbar produktion av mat och blommor. Våra standarder gör vardagen enklare och mer hållbar för hela kedjan – från producent till konsument. De omfattar centrala områden som livsmedelssäkerhet, djuromsorg, miljöansvar och rättvisa arbetsvillkor. Idag är närmare 4000 certifikat utfärdade enligt IP-standardens olika inriktningar.

För en mer hållbar produktion

Trygg och säker mat är en självklarhet för de flesta och många vill också veta att deras mat och blommor har framställts på ett hållbart sätt. Därför finns IP-standarden. Den beskriver hur mat och blommor ska produceras på ett sätt som leder till högre livsmedelssäkerhet, bättre djuromsorg, minskad miljöpåverkan och rättvisa arbetsvillkor. På så sätt blir det enklare för konsumenterna att välja och enklare för livsmedels- och lantbruksföretag att uppfylla konsumenternas förväntningar.

IP - vad står det för?

IP-standardens namn kommer från begreppet ”integrerad produktion”, som innebär en helhetssyn på hur odling påverkar omgivande miljö och en behovsanpassad odlingsstrategi. I standarden ställs tydliga krav på goda rutiner, spårbarhet och dokumentation med syfte att skapa trygghet för producenter, såväl som konsumenter och handel när det gäller säker livsmedelsproduktion.

Anpassad för Norden med vetenskap som grund

Klimatet, lagstiftningen och de geografiska förutsättningarna i Norden är skiljer sig från resten av Europa. Till exempel används betydligt mindre växtskyddsmedel och antibiotika och arbetsmarknaden fungerar annorlunda. IP-standarden är utformad för att ta vara på detta. Samtidigt följer vi ständigt forskningen om vilka åtgärder som ger störst nytta för livsmedelssäkerheten, djuren och miljön, så att IP-standarden alltid gör skillnad på riktigt.

Standarder som speglar branschens behov

Sigill driver och utvecklar IP-standarden tillsammans med Standardrådet, som representerar hela värdekedjan. På så vis säkerställer vi att de standarder vi erbjuder alltid är relevanta för våra kunder, då de speglar marknadens behov. Standardrådet är öppet för alla företag och organisationer som har nytta av att det finns livsmedel och blommor från certifierad produktion på marknaden. På så sätt är det möjligt för alla som använder IP-standarden att hålla sig uppdaterade och påverka innehållet.

Läs mer om standardrådet

Tredjepartscertifiering med oberoende kontroll

Sigills standarder är så kallade ackrediterade tredjepartscertifieringar, vilket innebär att verksamheten kontrolleras regelbundet av en oberoende ackrediterad part, ett certifieringsorgan, som intygar att reglerna uppfylls. Ackreditering innebär att certifieringsorganets oberoende och kompetens kontrolleras av en myndighet (Swedac i Sverige).

Tre regelnivåer och kompletteringsregler

IP-standarden är en produktcertifiering enligt ISO 17067, som fastställer riktlinjer för produktcertifieringssystem. Reglerna i IP-standarden finns i tre nivåer med ökande ambitionsgrad, för att passa företag med olika behov. Standarden är accepterad av Swedac (Sveriges myndighet för ackreditering).

Svenskt Sigill-märkning

Våra märkningar är ett effektivt sätt för våra kunder att visa att de uppfyller höga krav på hållbarhet och kvalitet. Sigill erbjuder flera olika märkningar, där märkningen Svenskt Sigill utgör grunden som våra tillval vilar på. Tillvalsmärkena omfattar Klimatcertifierad, Naturbeteskött och Arbetsvillkor.

Företag som har certifiering på Sigillnivån och Tillvalsnivån kan använda Svenskt Sigill-märkning på sina produkter.

Läs mer om våra märkningar här