Vägen mot en fossilfri livsmedelskedja
Sigill Kvalitetssystem presenterar resultatet från projektet Fossilfri livsmedelskedja. Insikterna har samlats i en guide som hjälper livsmedelsföretag att minska fossila utsläpp.
”Fossilfritt” är ett allt vanligare begrepp på matförpackningarna, och intresset och möjligheterna för livsmedelsföretag som på allvar vill driva en fossilfri produktion ökar. Risken är samtidigt att olika aktörer definierar “fossilfritt” olika. För att utveckla en definition av begreppet "fossilfritt" för branschen startade Sigill Kvalitetssystem projektet Fossilfri livsmedelskedja i början av 2023. Nu har det blivit dags att presentera resultatet.
Här kan du ladda ner hela projektrapporten som pdf.
Insikterna paketerade i en guide
Arbetet har ökat vår förståelse för vilka delar av värdekedjorna som är de mest betydelsefulla att fokusera på för att minska de fossila växthusgasutsläppen, och det har därtill hjälpt oss att identifiera utmaningar och svåra frågor.
Genom vårt arbete har vi kunnat definiera flera viktiga pusselbitar, men givet hur verkligheten ser ut har vi inte kunnat skapa en enhetlig, heltäckande definition av vad som är en fossilfri livsmedelsvärdekedja. Istället har vi valt att paketera insikterna från projektet i en guide, som förhoppningsvis kan vara en vägledning på resan mot en mer fossilfri produktion.
Projektet har fokuserat på produktionsgrenarna spannmål, nötkött, öl och mjölk, som har representerats av en operativ arbetsgrupp bestående av Lantmännen, HK Scan, Spendrups och Arla.
Rådgivande styrgrupp i projektet
KRAV
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF
Livsmedelsföretagen
Naturskyddsföreningen
Research Institutes of Sweden, RISE
Svensk Dagligvaruhandel
Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU