Oberoende kvalitetssäkring – trygghet i inköpsledet

Oberoende kontroller är en viktig komponent för en trygg kvalitetssäkring. Därför granskas alla företag med en Sigillcertifiering regelbundet av en oberoende revisor. På så sätt kan alla i livsmedelskedjan, från producent till konsument, känna sig trygga med att kraven på kvalitet och hållbarhet efterlevs.

Så fungerar Sigills kvalitetssystem

Sigills standarder är så kallade ackrediterade tredjepartscertifieringar. Det innebär att den certifierade verksamheten kontrolleras regelbundet av en oberoende ackrediterad part, ett certifieringsorgan, som intygar att reglerna uppfylls.

Ackreditering innebär att certifieringsorganets oberoende och kompetens i sin tur kontrolleras av en myndighet (Swedac i Sverige). Att revisorerna är oberoende av Sigill gör kontrollen mer trovärdig och säker. Om revisorerna eller vi på Sigill upptäcker att någon producent inte följer reglerna agerar vi snabbt för att följa upp vad som har hänt.

För att få använda märkningen Svenskt Sigill ska maten eller blommorna komma från odling eller djuruppfödning som är certifierad enligt IP Sigill. Denna kvalitetssäkring går utöver gällande lagstiftning inom djuromsorg, miljöansvar och livsmedelssäkerhet.

Fördelar för inköpare och handel

På Sigill arbetar vi för att göra det enklare för livsmedels- och lantbruksföretag att driva en hållbar och lönsam verksamhet. Samtidigt vill vi ge konsumenter trygga och tydliga hållbara val. Tillsammans bygger vi en starkare och mer ansvarsfull livsmedelskedja.

Vår tredjepartscertifiering garanterar:

  • Oberoende revisorer inspekterar regelbundet alla anslutna gårdar och producenter.

  • Revisorns oberoende och kompetens kontrolleras i sin tur av myndigheten Swedac i Sverige.

  • Bara mat och blommor som kommer från svenska gårdar med IP Sigillcertifiering och som klarar alla kontroller får lov att använda märkningen Svenskt Sigill.